Lambrusco z Emilia-Romagna
Vinice plocha osázená <nezlomitelná mezera=""> Lambrusco <nezlomitelná mezera=""> révy v Itálii činí více než 10 tisíc hektarů. <nezlomitelná mezera=""> <nezlomitelná mezera=""> Lambrusco hlavně ve vinařské oblasti Emilia-Romagna, ale také v Lombardii, Apulii, na Sicílii a v Piemontu, existují oblasti, kde se toto světoznámé italské červené víno pěstuje
Lambrusco - šumivé červené víno
V Itálii se z hroznů Lambrusco vyrábí hlavně šumivá, ovocná červená a růžová vína (= Lambrusco Frizzante ). Před nějakou dobou byly tyto Lambrusco Frizzante vyráběny jako skutečné masové výrobky a neměly by chybět v žádné italské restauraci jako každodenní nápoj. Lidé dnes stále více přemýšlejí o kvalitách tradičního lambruského vína.
Lambrusco: Od suché po krásné
Toto víno je vyrobeno relativně suché a má typickou ovocně hořkou chuť a nemá nic společného s většinou lepkavě sladkým masovým produktem Lambrusco . Tradiční pěstování Lambrusca je schopno dodávat vynikající vína, která velmi dobře ladí s místní kuchyní. Taková italská vína nabízejí menší vinařství pod označením původu Lambrusco di Castelvetro, Lambrusco di Sorbara a Lambrusco di Salamino di Santa Croce. Z Lambrusco není výlučně šumivé víno, < strong>, ale také chutné tichá vína stisku. <nezlomitelná mezera="">
Lambrusco: intenzivní barva a nízký obsah alkoholu
Vína Lambrusco se vyznačují intenzivní červenou barvou a nízkým obsahem alkoholu, který podle pokynů DOC může činit maximálně 10,5% objemových. Obecně voní po třešní a jahodách, jsou chudé na tanin , mají osvěžující kyselost a - jak již bylo zmíněno - chutnají mírně hořce.
Zajímavá fakta o Lambruscu
Proč Lambrusco perla?
Lambrusco prochází druhým fermentačním procesem s nefermentovaným moštem v tlakové nádobě o tlaku 2,5 bar. To obohacuje víno o kyselinu uhličitou a stává se šumivým vínem.
Alternativně víno prochází fermentací v lahvích , jak se to tradičně děje například s krémem nebo šampaňským.
Jak chutná Lambrusco?
Typická chuť Lambrusca je ovocná a trochu hořká s osvěžující kyselinkou. Většina šumivých vín Lambrusco má navíc mírnou sladkost.
Existuje však více než 20 různých odrůd Lambrusco a tedy i mnoho různých vůní, které může Lambrusco vyjádřit. Není neobvyklé, že šumivé víno vykazuje květinové a ovocné tóny třešní, jahod, fialek, malin a ostružin. <nezlomitelná mezera="">
Je Lambrusco sycené oxidem uhličitým?
Lambrusco obsahuje kyselinu uhličitou, která se vyvíjí buď druhou fermentací v tlakové nádobě, nebo fermentací v lahvích.
Odkud pochází Lambrusco?
Skutečný původ Lambrusca je nejistý. Dnes je severoitalský region Emilia-Romagna známý pěstováním nejoblíbenějších odrůd révy vinné Lambrusco. Odrůdy Grasparossa, Salamino a Lambrusco di Sorbara, které jsou v této oblasti obzvláště oblíbené, rostou kolem měst Modena, Reggio Emilia a Sorbara.
Je Lambrusco krásné?
Vinař rozhodne, zda je Lambrusco vinifikováno sladce nebo suchě. Podle přání klientely může zastavit kvašení chladným šokem. V závislosti na tom, kdy byla fermentace zastavena, šumivé víno obsahuje hodně nebo málo zbytkového cukru, takže vznikne buď suché Lambrusco, nebo krásné Lambrusco.
Italská šumivá vína se však obvykle vyrábějí suchá.
Jak pijete Lambrusco?
Lambrusco by se mělo opít mladé. Ideální teplota pití je mezi 13 a 14 ° C .
Ovocné, pálivé šumivé víno ukazuje své silné stránky zejména v létě a je také ideální ingrediencí pro osvěžující koktejly.