Medaille
Trophy
Medaille
Více informací o Sessantanni Primitivo di Manduria DOP - Cantine San Marzano
Sessantanni Primitivo di Manduria z Cantine San Marzano je jedním z velkých červených vín z Apulie. Sessantanni Primitivo, pikantní italské červené víno z Apulie, se vinifikuje z hroznů více než 60 let starých vinic. Potěší bohatým ovocem a nádherně kořeněnými nuancemi skořice, cedru a vanilky.
Sessantanni Primitivo di Manduria z vinařství Cantine San Marzano je nezapomenutelně intenzivní červené víno z Itálie s plným tělem. Sytě červené víno ve sklenici zaujme mnohovrstevnatým buketem plným sušených švestek, dušených třešní, lehkého tabáku, trochy anýzu a zralých lesních plodů. Sessantanni patří k našim nejoblíbenějším vínům a těší také naše zákazníky svým dobrým hodnocením.
Výroba vína Sessantanni Primitivo di Manduria
Hrozny pro toto ušlechtilé červené víno pocházejí z 60 let starých vinic. Ty jsou zakořeněny v chudých půdách bohatých na oxidy železa. To také vysvětluje název, protože Sessantanni znamená "z šedesátiletých".
Výsledkem je mimo jiné mnohem nižší výnos. Z těchto starých zkroucených keřů odrůdy Primitivo se ročně urodí jen asi 3000 kg hroznů z hektaru. Tento přirozeně snížený výnos zároveň umožňuje mimořádně vysokou kvalitu a chuť jednotlivých hroznů. Podnebí vinic Cantine San Marzano v jižní Itálii určuje vítr Scirocco, který vane ze severní Afriky.
Přináší suchý vzduch, který ztěžuje napadení révy houbami, hmyzem a hnilobou. Díky tomu je téměř možné pěstovat podle ekologických norem.
Přibližně 80 % moštu se ponechává na slupkách po dobu 18 dnů při kontrolované teplotě. Zbylých 20 % vína Sessantanni Primitivo di Manduria se ponechává 25 dní. To vede k optimální extrakci tohoto vína. Kvasinky patří samotnému vinaři. Po extrakci zraje víno Sessantanni Primitivo de Manduria 12 měsíců v dřevěných sudech. Ty jsou vyrobeny z francouzského a amerického dubu. Poté se stáčí do lahví.
Degustace Sessantanni Primitivo di Manduria
Na Sessantanni Primitivo di Manduria z Cantine San Marzano je jednodruhové Primitivo. Ve sklenici má sytě rubínově červenou barvu.
V nose se objevuje vůně sušených švestek a třešňového džemu. Kromě toho se objevují tóny sladkého koření, jako je hřebíček, skořice a vanilka. V chuti je Sessantanni dobře strukturované. Chuť je plná a tělnatá, s nádhernou kyselinkou. Má jemné, ale přesto třísloviny plné charakteru. Ve velmi dlouhé dochuti tohoto červeného vína vystupují do popředí opět kořeněné a tabákové tóny spolu s vůní bobulového ovoce a ovoce.
Sessantanni Primitivo di Manduria chutná k těmto pokrmům
Sessantanni doporučujeme jako samostatné víno. Takto zanechá svůj trvalý dojem bez rušivých vlivů. Nicméně toto Primitivo se skvěle hodí k dušeným masovým pokrmům z hovězího, jehněčího, divočáka nebo zvěřiny. Stejně tak k ušlechtilé hořké čokoládě. Vychutnejte si toto víno při teplotě 18 °C.
Ocenění pro Sessantanni Primitivo
- Luca Maroni: 99 bodů za rok 2015
- Gambero Rosso: 3 poháry za rok 2015
- Berlin Wine Trophy: zlato za rok 2015
- Mundus Vini: Zlato za rok 2013 a 2015
- I Vini di Veronelli: 94 bodů a 3 hvězdičky nejvyššího hodnocení za rok 2013
- Luca Maroni: 97 bodů za rok 2013
Fakta o Sessantanni Primitivo di Manduria
- Z Apulie
- velmi stará réva
- dlouhé zrání v sudech
- nízký výnos
- mírný obsah alkoholu v závislosti na ročníku
- Další produkty od Cantine San Marzano
Co je třeba vědět o Sessantanni Primitivo di Manduria DOP - Cantine San Marzano
Tvrdá fakta
Medaille
Trophy
Medaille