Co je Spumante?
Spumante je italský název pro šumivé víno. Při tlaku kyseliny uhličité nejméně 3 bary při 20 stupních Celsia rozvíjí svou jemně perleťovou strukturu. Často vzniká při druhé fermentaci nebo fermentaci v lahvích. Kromě toho je zcela fermentovanému základnímu vínu přidána do lahve plnicí dávka kvasnic a cukru a je znovu fermentováno. V případě sektu se tomu říká Metodo Classico. Lze jej přirovnat k výrobě šampaňského, crémantu, cava nebo dokonce německého jakostního šumivého vína, jako je šumivé víno. Často se také používá takzvaný Metodo Martinotti. Zde je alkoholické kvašení základního vína přerušeno odstraněním kvasinek. Nedokončené víno se vloží do nádrže z nerezové oceli odolné proti tlaku a přidá se plnicí dávka. Další fermentace probíhá při nízkých teplotách po dobu někdy několika měsíců. Výsledkem je velmi jemná struktura perla a podpora zrání kořeněných vůní. Toto je upřednostňovaná metoda, zejména v Piemontu a při použití odrůd Muscatel.
Co je Prosecco Spumante?
Prosecco je chráněné označení původu. Zahrnuje některé severovýchodní italské regiony v Veneto a Friuli-Venezia Giulia. Odtud pochází Prosecco Spumante. Rovněž pro něj však platí, že musí být dodržena všechna ostatní ustanovení příslušného označení jakostního šumivého vína (DOC, DOCG nebo DOP). To také zahrnuje použití nejméně 85% hroznů Glera. To znamená, že šumivé víno, které pochází z oblasti Prosecco, ale pro které byly použity jiné odrůdy, se nemůže nazývat šumivé víno.
Jaký je rozdíl mezi Frizzante a Spumante?
Stejně jako Spumante odpovídá pojmu šumivé víno, je Frizzante italským výrazem pro šumivé víno. To znamená, že tlak kyseliny uhličité ve Frizzante je nižší a pohybuje se mezi jedním a 2,5 baru. Vedlejším účinkem, který nemá vliv na chuť, je skutečnost, že u frizzante neplatí daň ze sektu, a proto je obecně o něco levnější než sekt. Frizzante s nízkým tlakem kyseliny uhličité může mít charakter mírně šumivého vína nebo se při vysokém tlaku blíží vlastnostem „quasi spumante frizzante“ vlastnostem šumivého vína .
Šumivé šumivé víno: od brutálního k mírnému
Klasifikace příchutí je založena na obsahu zbytkového cukru v sektu. Přirozeně koláč a extra koláč (brut nature a extra brut) jsou velmi vzácné. Spumante je nejčastěji vyvíjen brutální nebo koláč. K dosažení tohoto cíle se k ní po konečném ukončení fermentace přidá přepravní dávka sladkého vína . Přináší jej na celkový obsah cukru více než šest, ale méně než 12 gramů na litr. Velmi rozšířená je také spumante extra dry nebo extra dry s 12 až 17 gramy zbytkového cukru. Kromě toho je šumivé víno až 32 gramů suché, suché nebo secco a až 50 gramů suché. Některé speciality sektu vyrobené z hroznů Moscato Bianco mají například ještě více zbytkového cukru, a proto jsou jemné.
Jak dlouho může Spumante vydržet?
Dobré šumivé víno lze skladovat ve sklepě dva až tři roky, je-li skladováno ve svislé poloze, na chladném a tmavém místě. Raději však přijde čerstvý do sklenice na šampaňské při teplotě od šesti do osmi stupňů Celsia. Otevřenou láhev lze uschovat v ledničce na další den se šampaňským víčkem. Neměli byste však nechat šumivé víno čekat mnohem déle, protože jinak ztratí mnoho sycení oxidem uhličitým a může chutnat zatuchle.
Kupte si spumante online ve Vinello
Vaše vinotéka Vinello vám představí celý svět italského šumivého vína. Zde si můžete koupit Prosecco Spumante, Spumante z Piemontu nebo Rosé Spumante a vybrat si mezi Piccolo, 0,75 litrovým formátem Imperial a lahví Magnum. Díky Korkgaratie, 28 dnům na vrácení a ochraně kupujících Google, si můžete vždy užít dobrý pocit bezpečného nakupování. To je oslazeno každou objednávkou jedinečným systémem bonusových bodů Vinello. Kromě toho máte k dispozici přibližně 15 platebních metod, z nichž si můžete vybrat nákup na účet od první objednávky.