Co je Prosecco?
Prosecco je původně název odrůdy vinné révy, která byla pěstována výhradně v úzké pěstitelské oblasti v severovýchodní italské provincii Treviso. Tento hrozen Prosecco byl ceněn pro svůj jiskřivý, ovocný temperament již v Římské říši. Prosecco je označení původu od roku 2010, které odkazuje na téměř 18 000 hektarů vinic v Benátsku a sousední Friuli-Venezia Giulia. Odrůda se nyní nazývá Glera. Platí následující: Každé šumivé víno Prosecco , šumivé víno nebo tiché víno je jakostní víno, které má predikát DOC (Denominazione di origine controllata), ještě vyšší DOCG (Denominazione di Origine Controllata) e Garantita) nebo nový DOP (Denominazione d'Origine Protetta) nese. <nezlomitelná mezera="">
Během výroby je v popředí jedna odrůda hroznů
Hrozny Glera jsou docela kyselé. Proto si vyvíjí ovocné aroma, které často připomíná jablka a hrušky nebo také bobule a citrusové plody. Za účelem zdůraznění těchto primárních vůní se sklizeň obvykle odehrává v nejbližší možné době. U vinařů Prosecco je navíc rozšířený ruční sběr, protože réva se často nachází na strmých svazích, kde není možné použití strojů. To také vede k vyššímu výnosu a lepší kvalitě.
Pro výrobu Prosecca se používají většinou jednoodrůdové hrozny Glera. Pro doplnění chutí však mohou být přidány další odrůdy až do maximální výše 15 procent. Musí však také být typickými představiteli regionu, jako je Bianchetta, poněkud delší Glera lunga, Perera nebo Verdiso.
Jaký je rozdíl mezi sektem a Proseccem?
U vysoce kvalitního produktu Prosecco se kyselina uhličitá vytváří fermentací v nádrži nebo lahvi. Zde se rozlišuje mezi šumivým vínem Prosecco Frizzante a šumivým vínem Prosecco Spumante. U Frizzante vytváří kyselina uhličitá nižší tlak než u sektu a sektu. Dosahuje méně než tří barů. Jednoduchých zástupců lze také spojit pomocí řízeného chlazení a tiskových procesů. U Frizzante je navíc často možné lahve uzavřít šroubovacím uzávěrem. Šumivé víno má naproti tomu tlak kyseliny uhličité nejméně tři bary, a je tedy italským šumivým vínem. Může se však nazývat Prosecco Sekt, pouze pokud byla kyselina uhličitá vytvořena druhou fermentací. Mimochodem, v Itálii existuje také Prosecco jako tiché víno, ale zřídka si najde cestu přes Alpy.
Prosecco Spumante Prosecco Spumante je šumivé víno, které vyrábí vlastní kyselinu uhličitou fermentací v lahvi nebo nádrži. Vysoký obsah oxidu uhličitého je ideální pro elegantní perlage, který může zůstat ve sklenici po dlouhou dobu. Klasickým rysem sektu je agraffe, drátěný věšák, který má držet korek na místě proti vysokému tlaku 3 bary nebo více. - Perlage: jemné a trvanlivé
- Alkohol: min. 11,0% obj.
- Kyselina: min. 4,5 g / l
- Daň z přidané hodnoty: 1,02 EUR za 0,75 l
- Tlak přibližně: od 3 do 5 bar
|
Nejdůležitější otázky & amp; Odpovědi pro dokonalý požitek
Rozhodli jste se koupit Prosecco v našem obchodě, pak bychom vám rádi pomohli s několika tipy, jak si Prosecco optimálně užít. Zde jsou nejdůležitější otázky a odpovědi.
Jak ukládáte Prosecco?
Prosecco se cítí nejpohodlněji, když je skladováno ve svislé poloze na chladném a tmavém místě při stejné teplotě, jak je to možné.
Jak dlouho může Prosecco vydržet?
Šumivá a šumivá vína se zpravidla nedělají na dlouhé skladování. To platí dokonce i pro jemné šampaňské a zejména pro šumivé, hravé Prosecco. Chce to být čerstvé. Pokud jsou skladovací podmínky dobré, lze lahve obvykle uchovávat jeden až dva roky. Vysoce kvalitní šumivé víno Prosecco nebo sekt lze skladovat až tři roky nebo o něco déle.
Jak dlouho trvá otevřené Prosecco?
Protože Prosecco Frizzante již přináší menší tlak než sekt nebo sekt, měly by se tyto lahve ihned po otevření vyprázdnit. Jen o dvě nebo tři hodiny později jemné perly jasně ustoupí. Prosecco Spumante udržuje svoji strukturu o něco déle. Skladování do následujícího dne je možné se speciálním zámkem v chladničce.
Při jaké teplotě se Prosecco pije?
Ideální teplota pití je mezi šesti stupni pro Prosecco brut a devět stupňů pro polosuché Prosecco. Pokud má být nechlazená láhev rychle uvedena na teplotu pití, doporučuje se tzv. Frapovací metoda. Láhev se umístí do chladiče šampaňského naplněného kostkami ledu. Nyní se přidá studená voda a sůl. Asi po 20 minutách by mělo být i Prosecco z kuchyňské police připraveno k nalití do sklenky na šampaňské.
Doporučení k pití - Kdy pijete Prosecco?
V jeho oblasti původu existuje jednoduchá odpověď na tuto otázku: vždy! Tam je šumivé víno Prosecco stejně jako šumivé víno Prosecco každodenním nápojem pro každou příležitost. Prosecco přirozeně hraje vynikající roli jako aperitiv, ale může být také podáván s předkrmy a lehkými hlavními jídly. Díky svému osvěžujícímu ovocnému charakteru je také šťastná, že je součástí každého společenského setkání.
Doporučení k jídlu - co se k Proseccu hodí?
Bílé ryby jako předkrm a jako hlavní chod se k Proseccu hodí téměř ve všech druzích přípravy. Kromě toho se šumivé víno Prosecco často podává s Caprese, slavným rajčatovým salátem s mozzarellou a bazalkou, stejně jako s řadou dalších letních specialit od Bella Italia.
Tip: Prosecco je vynikajícím společníkem k mnoha pokrmům z těstovin a rizota.
Objednejte si Prosecco a vyzkoušejte Vinello
Prosecco můžete koupit v naší vinotéce levně a ve velkém výběru. Přivezete si tedy nejen kousek Dolce Vita domů, ale také využijete všech výhod Vinello. Můžete si vybrat z přibližně 14 platebních možností a rozhodnout se pro nákup na účet od první objednávky. Ochrana kupujících Google navíc zajišťuje bezpečné nakupování ve Vinello. Pokud byste si měli u nás koupit Prosecco online, které neodpovídá vašim očekáváním, máte 30denní právo na vrácení a komplexní korkovou záruku. Můžete si tedy koupit své oblíbené Prosecco z naší široké nabídky zcela bez rizika a spolehnout se na rychlé a spolehlivé doručení.
Prosecco Frizzante Prosecco Frizzante je šumivé víno, do kterého se pomocí umělého tlaku a chlazení přidává relativně nízký oxid uhličitý. Frizzante po otevření rychle šumivé víno ztratí a promění se v šumivý šumivý tón víno, by proto měly být rychle vybijí. Umělý tlak pouze 1 - 2,5 baru umožňuje udržovat korek na místě pouze pomocí špagátu (šňůry). Alternativně se také používají korunkové uzávěry nebo šroubovací uzávěry. - Perlage: krátce
- Alkohol: min. 10,5% obj.
- Kyselina: min. 4,5 g / l
- Tax DE: 1,02 EUR za 0,75 l / žádný, pokud je nižší než 3 bary a uzavřený bez korku s přidržovacím zařízením
- Tlak přibližně: 1 - 2,5 baru
|