Crémant - crème de la crème
Ne každé šumivé víno z Francie může používat melodický název Crémant . Toto je vyhrazeno pouze pro šumivá vína nejvyšší kvality, která splňují nebo překračují přísné pokyny. Nejprve je nutné vylisovat celé hrozno, včetně stonku a stonku. Tento proces se nazývá lisování celých hroznů a je základem pro větší svěžest, ovoce a kyselinu v hotovém sektu Crémant. Jako základ mohou sloužit pouze základní vína se statusem AOC. Kromě toho je povoleno maximálně 100 litrů moštu na 150 kg hroznů a maximálně 150 mg / l oxidu siřičitého. Pravděpodobně nejdůležitějším kritériem pro vysoce kvalitní Crémant je fermentace v lahvích podle Méthode traditionnelle, známé také jako Méthode classique. Crémant musí zrát nejméně 12 měsíců, z toho 9 na kvasnicích. V závislosti na regionu existují různé povolené odrůdy. Jedná se hlavně o místní hrozny.
Crémant - zrcadlo země
Crémant de Limoux
Za nádhernou svěžest a ovocný charakter Crémant de Limoux jsou odpovědné pouze odrůdy odrůdy Languedoc. Hlavně Chardonnay a Chenin Blanc, ale také Pinot Noir a Mauzac jako druhé odrůdy společně vytvářejí harmonické cuvée, které může bodovat ušlechtilou perlaží a mírným obsahem alkoholu. Crémant de Limoux nenapodobitelným způsobem odráží zpomalený a příjemný život ve Středozemním moři. Sluneční brýle na nose, chladný vánek v teple jihu a sklenice krémového Crémant de Limoux v ruce. Mimochodem: první šumivé víno na světě, které bylo hledáno a nebylo považováno za chybu, bylo vytvořeno právě zde v roce 1531.
Crémant de Loire
Perleťový Cremant získává ovocný charakter typických regionálních hroznů Chardonnay, Chenin Blanc, Cabernet Franc, Grolleau Gris a Menu Pineau, kterým se daří podél Loiry a jejích přítoků. Květinová kytice vyzařuje jemné náznaky a květinové vůně, díky nimž je Crémant de Loire ideálním aperitivem a živým společníkem v horkých letních dnech. Kohout zakokrhá, brioškové rohlíky lze cítit uličkami vesnice a na snídani sklenku šampaňského, zlatožlutou s lesklými odlesky - francouzská radost z údolí Loiry.
Crémant de Bordeaux
Na rozdíl od červeného vína z Bordeaux má Crémant de Bordeaux spíše světlou povahu. Šumivé víno ze srdce francouzského vinařství je ovocné a svěží ve zlatých šatech. Crémant de Bordeaux, vylisovaný z hroznů Sémillon, Sauvignon Blanc a Muscadelle, zjemněný odstíny hroznů Merlot Blanc, Colombard a Ugni Blanc, otevírá ovocnou chuť Bordelais. Díky struktuře vitálních kyselin v kombinaci s filigránskou perlací uspokojí Crémant de Bordeaux vaši potřebu další pomoci s čerstvostí - ať už sólo nebo společně s klikou.
Crémant de Bourgogne
Typický perleťový a ovocný charakter regionálních odrůd Crémant z Burgundska - to je Crémant de Bourgogne. Za toto sekt odpovídá hlavně Pinot Noir, Pinot Blanc, Pinot Gris a samozřejmě Chardonnay. Kromě toho si ve výrobě Crémant nacházejí místo odrůdy Aligoté, Sacy, Melon de Bourgogne a Gamay. Kyselé a zlatožluté tělo kombinuje ušlechtilou perlage, svěží vůni ovoce a ovoce; Francie a intenzivní aroma v dokonalosti.
Crémant d’Alsace
Crémant d’Alsace je obecně považován za nejoblíbenější šumivé víno po šampaňském. Základem sektu z Alsaska je cuvée z místních odrůd Rulandské bílé, Auxerrois, Pinot Gris, Chardonnay nebo Ryzlink rýnský. Ovocné, svěží, šumivé, krémové a vždy ve party náladě - vysoce kvalitní francouzské šumivé víno z Alsaska vás přesvědčí dnem i nocí.
Zajímavá fakta o sektu Crémant
Co je Crémant?
Každé francouzské šumivé víno, které nepochází ze šampaňského a zrálo na kalích nejméně 9 měsíců, se nazývá crémant. Pro Crémant je charakteristická ušlechtilá perlage, vyvinutá kyselá struktura a ovocné aroma. V závislosti na tom, ze které části Francie šumivé víno pochází, má regionální vlivy s individuálním charakterem vinařských oblastí. Aby bylo možné mít na etiketě chráněné označení Crémant, musí šumivé víno splňovat následující požadavky.
- Extrakce moštu lisováním celých hroznů.
- Jako základní víno mohou sloužit pouze vína se statusem AOC.
- Maximálně 100 litrů moštu na 150 kg hroznů.
- Do šumivého vína lze přidat maximálně 150 mg / l oxidu siřičitého.
- Nejméně 12 měsíců stárnutí, 9 z nich v lahvi.
Jak sloužíte Crémantovi?
Crémant se pije chlazený, ideální teplota pití je mezi 6 a 8 ° C.
S čím Crémant jde?
Crémant se často podává jako aperitiv, ale hodí se také k salátům, těstovinám, lehkým rybám a drůbežím pokrmům, dezertům a předkrmům.
Jak dlouho můžete Crémant uchovávat?
Crémant by se měl pít co nejmladší, ale - v závislosti na tom, jak víno zrálo - může vydržet až 4 roky. Doporučuje se skladování v chladné, tmavé a stojící poloze, aby se zachovala plná vůně i při dlouhodobém skladování.
Jak dlouho vydrží otevřená láhev Crémantu?
Otevřená láhev Crémantu rychle rozpouští kyselinu uhličitou. Pokud tedy nezvládnete otevřenou lahvičku a nechcete odhodit dobrou kapku, můžete lahvičku uložit do chladničky na další 2-3 dny. Láhev uzavřete vzduchotěsně zátkou se šampaňským.
Nakupujte Crémant levně online
Jemná šumivá vína z celé Francie - z celé Francie? Nezlomná oblast odolává. Pro všechny ostatní milovníky šumivé svobody je zde Crémant. Vysoce kvalitní šumivá vína téměř ze všech koutů Francie, od Burgundska po Languedoc, najdete na VINELLO levně a snadno. Objednejte si Crémant online a zažijte perleťové poklady a místní speciality offline. Nakupujte šumivá vína Crémant levně a využijte naší bezpečné, rychlé a klimaticky neutrální dodávky. Nečekejte dlouho - užijte si to déle.