Vega Sicilia je ve Španělsku institucí a předním vinařstvím v DO Toro. Většina vinic Vega Sicilia se nachází v oblasti Denominacion de Origen Ribera del Duero, ale vinařství má vinice i v oblasti Toro DO.
Vega Sicilia - jak to všechno začalo
V polovině 19. století získal 2000hektarové panství Pago de la Vega Santa Cecilia y Carrascal baskický statkář Don Toribio Lecanda. Pozemky koupil od zkrachovalého markýze de Valbuena de Duero a Vega Sicilia, jak se později začala nazývat, využíval především k zemědělským účelům. V roce 1859 převzal majetek jeho syn Don Eloy Lecanda y Chaves, který o pět let později založil vinařství.
Don Eloy získal celkem 18 000 mladých sazenic odrůd Cabernet Sauvignon, Carmenère, Malbec, Merlot a Pinot Noir z proslulé vinařské školy Beguerie v Bordeaux. V té době však produkce Vega Sicilia stále směřovala do základních vín pro výrobu brandy a ratafie.
Přestože produkty společnosti Vega Sicilia měly v té době dobrou pověst, vinařství a jeho majitel se v roce 1888 dostali do finančních potíží, a tak se vedení ujal Pascual Herrero Bux i jeho žena Emilia Coca Aguirre. V té době již Herrero vlastnil více než 80 % majetku Vega Sicilia a jeho syn Antonio Herrero Velázquez koupil zbývající podíly v roce 1903.
Herrero pronajal vinařství Cosmemu Palaciovi, vinaři z Rioja, který hledal alternativy, jak udržet své vinařství poté, co Rioja byla zpustošena fyloxérou. Každodenní provoz v Bodegas Vega Sicilia přenechal vystudovanému enologovi Domingu Garramiolovi, který měl svými myšlenkami o moderní vinifikaci, nových sudech a pečlivé sklepní hygieně zásadně změnit Vega Sicilia.
Garramiola - tvůrce Vega Sicilia
Pro Garramiolu byly ročníky 1915 a 1917 prvními, které založily celosvětovou pověst vinařství, mimo jiné proto, že bratři Herrerovi v počátcích darovali lahve Vega Sicilia spřáteleným aristokratům a členům královského dvora. Tímto způsobem zajistili, jistě ne zcela záměrně, že se informace o vynikajících vínech Vega Sicilia rychle rozšířila.
Přesto se většina vín Vega Sicilia stále převážela v sudech do Rioja, kde se prodávala pod prestižním názvem. Po skončení krize způsobené fyloxerou v Rioja zůstala Garramiola u Vega Sicilia v Ribera del Duero a nyní začala s lahvováním v celé zemi. Průlom na masovém trhu přinesly až ročníky 1917 a 1918, které získaly významná ocenění na výstavách. Dalším milníkem bylo ocenění na Exposició Internacional de Barcelona v roce 1929.
V následujících desetiletích, počínaje Garramiolovou smrtí v roce 1933, prošlo vinařství Vega Sicilia nejrůznějšími etapami. Heslem byla změna, ve sklepě, kolem katastru, všude. v roce 1982 se Vega Sicilia konečně dostala do vlastnictví rodiny Alvarezových, kteří investovali do modernizace sklepa a do modernizace a rozšíření vinic.
Odnož Vega Sicilia - Alion & Pintia
Od roku 1992 rodina Alvarezů nejenže expandovala na mezinárodní úrovni s vinařstvím Oremus v Maďarsku, ale vytvořila také dvě sesterská vinařství Vega Sicilia, Alion v oblasti Ribera del Duero a Pintia v oblasti Toro DO, která si kvalitou a ambicemi v ničem nezadají s velkým jménem.
Vína Vega Sicilia
Středobodem je jednoznačně Tempranillo, které je zdokonaleno mícháním s malým množstvím Cabernet Sauvignon, Malbec, Merlot a Carmenère.
Vznikají 3 vína
- Unico Reserva Especial - velmi exkluzivní cuvée směsi několika ročníků
- Unico (Gran Reserva ) - archivní víno, na trhu nejdříve po 10 letech
- Valbuena 5° - druhé víno společnosti Vega Sicilia
Další informace o Vega Sicilia
Adresa | |
---|---|
Názvy společností: | Finca Vega Sicilia |
Ulice: | N-122, 4 |
Město: | 47300 Peñafiel |
Země: | Španělsko |
Region: | Valladolid |
Kontinent: | Evropa |
Kontakt a web | |
Webové stránky: | https://www.temposvegasicilia.com/ |
E-Mail: | [email protected] |
Facebook: | https://www.facebook.com/temposvegasicilia/ |
Twitter: | https://twitter.com/TVegaSicilia |
Telefon: | 34 983 680 147 |
Fax: | +34 983 680 263 |
Společnost | |
Rok založení: | 1864 |
Skupina společností: | El Enebro Sociedad Anonima |
Majitel: | Fam. Álvarez |