Vinařství s oslnivou minulostí ve vinařství Robert Weil
Německé vinařství Robert Weil v oblasti Rheingau má dlouhou tradici církevního a šlechtického vinařství. Dr. Robert Weil získal své první vinice v Kiedrich Hills již v roce 1867 a o osm let později se stal rezidentem Kiedrichu, když převzal panství šlechtického mecenáše umění sira Johna Suttona. Robert Weil předtím působil na pařížské Sorbonně, ale v době před prusko-francouzskou válkou se musel vzdát své katedry.
Kromě nově objevené vinařské činnosti pracoval Robert Weil jako novinář. Přesto vložil svou energii do nově nabytého vinařství a postupně ho rozšiřoval o nové pozemky s vinicemi v kopcích Kiedrich. Vyžadoval nejvyšší kvalitu a panství Roberta Weila brzy slavilo mezinárodní úspěch. Jeho vybrané ryzlinky byly dodávány mnoha císařům a královským domům v Evropě a sloužily jako bílé protějšky velkých vín z Bordeaux.
Na přelomu století však Weilovy ryzlinky pily i střední vrstvy. Vína z panství Roberta Weila se podávala od hotelu Adlon v Berlíně až po velkohubé hotely v dalších velkých městech.
v roce 1920 předal Robert Weil vedení vinařství svému synovi Dr. Wilhelmu Weilovi. Angažoval se ve vinařské politice, a tak byl Weingut Dr.Weil od roku 1907 registrován v tehdejší VDP. Vedl společnost v těžkých válečných letech a poté ji přivedl zpět k dřívějším úspěchům. Od roku 1959 pokračoval ve vedení vinařství syn Dr. Wilhelma Weila Robert Weil. Od roku 1987 vedevinařství Robert Weil pravnuk jeho zakladatele Wilhelma Weila a vede ho do moderní doby. Vyučený vinař prozíravě investoval do sklepa a vinice a zavedl modrou etiketu Tiffany. Nepoužívá herbicidy a révu, z níž některé jsou více než 50 let staré, hnojí výhradně ekologicky. Intenzivní selektivní ruční sklizeň začíná vevinařství Robert Weil zřídkakdy před říjnem a trvá až 17 kol. Výsledkem jsou mezinárodně uznávané, vysoce kvalitní ryzlinky.
Ryzlinky Robert Weil
Ryzlinky z Weingut Robert Weil se vyznačují zvláštními vlastnostmi horských lokalit Kiedrich. Díky tomu jsou ryzlinky Weil elegantní a komplexní zároveň. Právě tomuto nenapodobitelnému stylu vděčí ryzlinky Weil za svou celosvětovou proslulost a jsou považovány za symbol německé kultury ryzlinků.
Na 90 hektarech vinic na panství Robert Weil se pěstuje výhradně Ryzlink rýnský. Práce na vinici a ve sklepě je zaměřena na udržitelnost a je přísně orientována na kvalitu a kontrolována z hlediska ochrany životního prostředí. Hnojení je čistě ekologické, vinice jsou osázeny vegetací a nepoužívají se žádné herbicidy.
Ryzlinky Weil jsou k dispozici v suché a ovocně sladké variantě. Vína se skvěle hodí nejen jako doprovod k jídlu, ale vyniknou i jako sólisté. Jemná kyselinka, přirozená zbytková sladkost a extrakt spolu dokonale ladí a dodávají Ryzlinkům rýnským Weil jejich jedinečný charakter. Vinice vinařství Weingut Robert Weil patří k nejlepším v Rheingau a nacházejí se v podhorských oblastech hřebene Taunus. Hustota výsadby révy, která je stará až 50 let, je 5 000 až 6 000 keřů na hektar.
Sklizeň a zpracování
Ve vinařství Robert Weil začíná sklizeň zřídkakdy dříve než v říjnu a trvá nejméně 8 týdnů. Ruční sklizeň je přísně výběrová, přičemž se na vinici provádí až 17 průjezdů. Tímto způsobem se sklízejí všechna vína Prädikat až po Trockenbeerenauslese. Tento postup se opakuje rok co rok od roku 1989. Hrozny se pak zpracovávají velmi šetrně. Hrozny se k lisům dopravují pomocí vibračních vozíků na vertikálním principu. Po šetrném lisování se mošty tlakovou kapkou dopraví do sběrné nádrže, kde se předčišťují přirozenou sedimentací.
Výběr nádoby pro konkrétní víno závisí na zamýšleném stylu vína. Například plná a suchá vína kvasí a zrají ve velkých dřevěných sudech, protože se tak díky mikrooxidaci rozvíjí jejich komplexní struktura. Lehčí, ovocná a ušlechtilá sladká vína zrají v nerezové oceli, protože tak nejlépe vynikne jejich jemnost a elegance. Kvašení probíhá při řízené teplotě, a pokud je to možné - v závislosti na hroznech - spontánně během 6-12 dní. Po kvašení, zrání a filtraci se vína rychle a šetrně stáčejí do lahví. Primární ovoce se tak přenese do láhve bez ztráty aroma a nechá se v láhvi dále zrát.
Klasifikace
Vína Robert Weil jsou k dispozici ve čtyřech zatříděních:
- VDP.GUTSWEIN
- VDP.ORTSWEIN
- VDP.ERSTE LAGE®
- VDP.GROSSE LAGE®
Vinařské lokality
- Kiedricher Turmberg: VDP.ERSTE LAGE®
- Kiedricher Klosterberg: VDP.ERSTE LAGE®
- Kiedricher Gräfenberg: VDP.GROSSE LAGE®
Další informace o Weingut Robert Weil
Adresa | |
---|---|
Názvy společností: | Weingut Robert Weil |
Ulice: | Mühlberg 5 |
Město: | 65399 Kiedrich |
Země: | Německo |
Region: | Rheingau |
Kontinent: | Evropa |
Kontakt a web | |
Webové stránky: | https://www.weingut-robert-weil.com/ |
E-Mail: | [email protected] |
Facebook: | https://www.facebook.com/WeingutRobertWeil |
Telefon: | +49 6123 2308 |
Fax: | +49 6123 1546 |
Společnost | |
Rok založení: | 1867 |
Majitel: | Wilhelm Weil |
Víno | |
Sklepmistr: | Christian Engel und Fabian Kretschmer |
Oblast vinic: | 90 Hektar |
Pěstované vinice: | Kiedricher Gräfenberg, Kiedricher Klosterberg, Kiedricher Turmberg |
Zemědělské metody, pěstování: | selektive Handlese |