

Valdo Spumanti - název pro Prosecco Superiore
Valdo Spumanti je výrobce šumivých vín se sídlem ve Valdobbiadene v srdci oblasti Prosecco.
Příběh společnosti Valdo je příběhem rodiny Bolla a příběhem vášně a podnikavosti. Příběh, který se táhne přes tři generace a je úzce spjat s vývojem Prosecca a nádherné země, která slouží jako dějiště pro rodinné vinařství, Valdobbiadene. Vše se odvíjí od poznání, které si Abeleho pradědeček uvědomil před více než sto lety.
Příběh Valda
V roce 1883 se jako majitel hostince v Soave v provincii Verona, který existuje dodnes, rozhodl vyrábět tichá vína, kterými zásoboval nejlepší restaurace v Benátkách a Miláně. V roce 1926 založila skupina podnikatelů společnost Società Anonima Vini Superiori, která se zabývala výrobou šumivých vín v oblastech Valdobbiadene a Cartizze. V roce 1938 Sergio Bolla odkoupil podíly ostatních podnikatelů a rodina se stala jediným vlastníkem. V roce 1941 dostala společnost svůj současný název: Valdo.
Marca Oro jako hnací síla
V roce 1958 bylo představeno Prosecco Marca Oro, které se stalo hlavní atrakcí vinařství a položilo tak základy jeho úspěchu v následujících letech. V roce 1960 byl zahájen celostátní prodej. Klíčovou strategií se stal také prodej do restaurací, protože některé z nich emigrovaly do zahraničí, což od roku 1970 podpořilo mezinárodní úspěch značky Valdo Prosecchi.
Skok do světa
V roce 1990 se konečně začaly vyvážet, nejprve do Evropy, pak do Ameriky a na Dálný východ. V roce 2003 byla postavena nová budova vinařství s nejmodernější technologií. V roce 2013 byla v Německu otevřena centrála společnosti Valdo Europe a v roce 2017 následovala americká pobočka.
Výroba Valdo Prosecchi
Hrozny pro vína Valdo se pěstují a nakupují v místě. Nic z toho by nebylo možné bez neúnavné spolupráce se 70 vinaři, kteří pěstují hrozny a dodávají je do vinařství. Vztahy mezi společností Valdo a jejími vinaři jsou dlouhodobé a jsou založeny na důvěře, respektu a vzájemné výměně. Vinařství jim poskytuje agronomické a vinařské poradenství a podporuje je od prořezávání až po výběr ideální doby sklizně.
Ve společnosti Valdo se používají různé výrobní postupy v závislosti na druhu šumivého vína. U jednodušších vín se používá klasická metoda kvašení v tlakových nádobách (známá také jako metoda Charmat), u kvalitnějších produktů se používá klasická metoda kvašení v lahvích, kterou se dnes vyznačují špičková světová šumivá vína jako Champagne, Winzersekte nebo Franciacorta.
Jednou z vlajkových lodí společnosti Valdo je Cuvée di Boj, které pochází z údolí Valle dei Buoi, kde rostou odrůdy hroznů s jedinečnou historií a zvláštními klimatickými vlastnostmi, nebo Cuvée Viviana Cartizze, které pochází z nádherných vinic Cartizze, malého kopce ve Valdobbiadene, a vyjadřuje nejvyšší kvalitu Prosecca DOCG.
Udržitelnost ve společnosti Valdo Spumanti
Společnost Valdo se již více než dvacet let věnuje ekologické udržitelnosti. Jejím hlavním cílem je obhospodařovat vinice s menším množstvím pesticidů a cíleným hnojením v kombinaci s řadou správných zemědělských postupů, jako je hospodaření s půdou a plodinami, biologická rozmanitost a tradiční sklizeň. Od roku 2019 je v oblasti Valdobbiadene zakázáno používat glyfosát jako prostředek k hubení plevele. Přidaná hodnota nejen pro vinařství, ale pro celou zemědělskou produkci a blaho půdy. Omezování emisí CO2 je každodenním závazkem, stejně jako snižování spotřeby vody ve výrobním procesu a každoroční snižování množství spotřebovaného papíru, které bylo v roce 2019 sníženo o 25 % oproti předchozímu roku.
Ocenění pro šumivá vína Valdo
Valdo pravidelně získává ocenění za svá šumivá vína. Vína jsou pravidelným hostem na velkých akcích, jako je Falstaff, Guida Vini Buoni d'Italia, IWSC, AWC nebo Decanter a mnoho dalších.
Další informace o Valdo
Adresa | |
---|---|
Názvy společností: | Spumanti Valdo S.r.l. |
Ulice: | Via Foro Boario, 20 |
Město: | 31049 Valdobbiadene (TV) |
Země: | Itálie |
Region: | Veneto |
Kontinent: | Evropa |
Kontakt a web | |
Webové stránky: | https://valdo.com/ |
E-Mail: | [email protected] |
Víno | |
Obdělávaná plocha: | Venetien |