Amarone

27 Produkte

Der Amarone zählt - neben dem Barolo und dem Brunello di Montalcino - zu den drei berühmtesten und größten DOCG-Rotweinen Italiens. Gekeltert wird er aus getrockneten Trauben, was zu hohen Konzentrationen der Wein-Inhaltsstoffe und sehr intensiven Aroma-Kombinationen führt. Durch seine sehr komplexe Struktur verfügt der Amarone Rotwein über ein exzellentes Reife- und Lagerpotenzial.

Viele Weinexperten betrachten den Amarone als den ausgefallensten Spitzenwein Italiens. Er stammt aus der italienischen Weinregion Valpolicella Classico in Venetien und ist eine trocken ausgebaute Variante des süßen Recioto - einem weiteren DOCG-Wein der Region, der ebenfalls aus getrockneten Trauben produziert wird. Für die Erzeugung der beiden Rotweine finden die Trauben verschiedener Rebsorten Verwendung, im Einzelnen handelt es sich dabei um die Reben Corvina, Corvinone Veronese, Molinara und Rondinella.

Zjistěte více o Amarone
Zavřít filtry
od do
 
 
 
Für die Filterung wurden keine Ergebnisse gefunden!
Amarone della Valpolicella Classico DOCG 2016 - Cesari Amarone della Valpolicella Classico DOCG 2016 - Cesari
Czerwone wino Suchá Itálie Benátsko Amarone della Valpolicella DOCG (IT)
661,70 Kč *
0.75 l (882,27 Kč * / 1 l)
70740-IT-RW-BL-002-16
Amarone Valpolicella Classico DOCG 2017 - Zenato Amarone Valpolicella Classico DOCG 2017 - Zenato
Czerwone wino Suchá Itálie Benátsko Amarone della Valpolicella DOCG (IT)
868,74 Kč *
0.75 l (1 158,32 Kč * / 1 l)
70336-IT-RW-BL-001-08
Veganské
Vaio Armaron Amarone delle Valpolicella Classico DOC 2013 - Serego Alighieri Vaio Armaron Amarone delle Valpolicella Classico DOC 2013 - Serego Alighieri
Czerwone wino Suchá Itálie Benátsko Amarone della Valpolicella DOCG (IT)
1 640,33 Kč *
0.75 l (2 187,11 Kč * / 1 l)
70011-IT-RW-BL-010-06
Amarone della Valpolicella DOCG 2016 - Corte Giona Amarone della Valpolicella DOCG 2016 - Corte Giona
Czerwone wino Suchá Itálie Benátsko Amarone della Valpolicella DOCG (IT)
495,24 Kč *
0.75 l (660,32 Kč * / 1 l)
70697-IT-RW-BL-026-16
- Amarone della Valpolicella Classico DOC 2016 - Bolla
Czerwone wino Suchá Itálie Benátsko Amarone della Valpolicella DOCG (IT)
693,10 Kč *
0.75 l (924,13 Kč * / 1 l)
70011-IT-RW-BL-006-08
Amarone della Valpolicella DOCG 2016 - Villabella
Amarone della Valpolicella DOCG 2016 - Villabella
Czerwone wino Suchá Itálie Benátsko
744,34 Kč *
0.75 l (992,45 Kč * / 1 l)
70007-IT-RW-BL-002-11
Sergio Zenato Amarone della Valpolicella Classico Riserva DOCG 2016 - Zenato Sergio Zenato Amarone della Valpolicella Classico Riserva DOCG 2016 - Zenato
Czerwone wino Suchá Itálie Benátsko Amarone della Valpolicella DOCG (IT)
2 362,16 Kč *
0.75 l (3 149,55 Kč * / 1 l)
70697-IT-RW-BL-031-13
- Costasera Amarone della Valpolicella Classico DOC 2016 - Masi Agricola
Czerwone wino Suchá Itálie Benátsko Amarone della Valpolicella DOCG (IT)
993,14 Kč *
0.75 l (1 324,19 Kč * / 1 l)
70011-IT-RW-BL-007-08
- Riserva di Costasera Amarone della Valpolicella Classico DOC 2016 - Masi Agricola
Czerwone wino Suchá Itálie Benátsko Amarone della Valpolicella DOCG (IT)
1 291,71 Kč * 1 243,13 Kč *
0.75 l (1 657,51 Kč * / 1 l)
70011-IT-RW-BL-005-07
- Terre di Cariano Amarone della Valpolicella Classico DOC 2013 - Cecilia Beretta
Czerwone wino Polosuchá Itálie Benátsko Amarone della Valpolicella DOCG (IT)
1 042,91 Kč *
0.75 l (1 390,55 Kč * / 1 l)
70007-IT-RW-BL-869-06
Amarone Fracastoro DOC 2011 - Villabella Amarone Fracastoro DOC 2011 - Villabella
Czerwone wino Suchá Itálie Benátsko
993,14 Kč *
0.75 l (1 324,19 Kč * / 1 l)
70007-IT-RW-BL-001-08
Pietro dal Cero Amarone della Valpolicella DOCG 2015 - Cà dei Frati Pietro dal Cero Amarone della Valpolicella DOCG 2015 - Cà dei Frati
Czerwone wino Suchá Itálie Benátsko Amarone della Valpolicella DOCG (IT)
1 654,85 Kč * 1 366,35 Kč *
0.75 l (1 821,80 Kč * / 1 l)
70718-IT-RW-BL-002-11
Corte Brá Amarone della Valpolicella Classico Riserva DOCG 2013 - Sartori di Verona Corte Brá Amarone della Valpolicella Classico Riserva DOCG 2013 - Sartori di Verona
Czerwone wino Suchá Itálie Benátsko Amarone della Valpolicella DOCG (IT)
992,85 Kč *
0.75 l (1 323,80 Kč * / 1 l)
70015-IT-RW-BL-013-07
Campo Leon Amarone della Valpolicella DOCG - Latium Morini Campo Leon Amarone della Valpolicella DOCG - Latium Morini
Czerwone wino Suchá Itálie Benátsko Amarone della Valpolicella DOCG (IT)
868,43 Kč *
0.75 l (1 157,91 Kč * / 1 l)
70125-IT-RW-BL-01-12
Amarone della Valpolicella Classico Reius DOC 2015 - Sartori di Verona Amarone della Valpolicella Classico Reius DOC 2015 - Sartori di Verona
Czerwone wino Suchá Itálie Benátsko
619,64 Kč *
0.75 l (826,19 Kč * / 1 l)
70121-IT-RW-BL-552-13
Corte Pitora Amarone della Valpolicella DOCG 2018 - Bennati Corte Pitora Amarone della Valpolicella DOCG 2018 - Bennati
Czerwone wino Suchá Itálie Benátsko Amarone della Valpolicella DOCG (IT)
781,66 Kč *
0.75 l (1 042,21 Kč * / 1 l)
70009-IT-RW-BL-004-09
1 Od 2

Co znamená status DOCG italských vín?

DOCG je zkratka pro Denominazione di Origine Controllata e Garantita. Původ vín DOCG je řízen a zaručen italským státem. Z hlediska kvality jsou nad vínem DOC (Denominazione di Origine Controllata - víno z kontrolovaného pěstování) a zaujímají tak prémiový segment v italském vinařském průmyslu. Plnění vín DOCG do lahví musí probíhat v jejich pěstitelské oblasti, přeprava v nádrži před plněním je výslovně zakázána. Stav DOGC je indikován příslušnými banderoly.
V současné době existuje v Itálii 70 vín jako produktů DOGC. Ve vinařské oblasti Veneto má tento status kromě Amarone a tří variant Recioto i dalších devět vín.

Hodina narození Amarone - chyba ve výrobě Recioto

Výroba Amarone začíná sušením hroznů - takzvaný appassimento trvá až 120 dní. Původně se v mimořádně dobrých letech praktikovalo pouze k výrobě Recioto - nejvyšší vinařské pochoutky regionu Valpolicella. Recioto bohaté na alkohol má ovocně sladkou vůni podobnou portskému vínu - na rozdíl od portského vína však není do Recioto přidáván žádný cukr, aby se zachovala sladkost a zastavil proces fermentace. Sladkost získává z nesmírné koncentrace cukru, která je výsledkem sušení hroznů. Amarone byl původně vytvořen omylem ve výrobě Recioto. Poprvé to bylo zmíněno na dodacím listu v roce 1938, nejstarší hlaveň Amarone deklarovaná jako taková pochází z roku 1940. Amarone byla poprvé plněna do lahví od roku 1953.

Marketing společnosti Amarone - první v Kanadě

Ve 30. letech se v největším vinařském družstvu Valpolicella Classico znovu začal proces fermentace sudu společnosti Recioto - obsah cukru ve víně se tak snížil na několik gramů zbytkového cukru. Ačkoli vinaři měli s takovými událostmi zkušenosti, nežádoucí kvašení obvykle kazilo jen malé množství vína. Tentokrát však byl zasažen sud obsahující několik tisíc litrů - místo sladkého Recioto bylo vytvořeno ultra těžké, téměř suché červené víno s obsahem alkoholu 15 až 16 procent. Pro zkažené Recioto se již používal název Recioto amaro - hořké sladké víno. Nové italské červené víno proto dostalo název Amarone a mělo by být rovněž uváděno na trh, pokud je to možné. Vinaři z Valpolicella konečně našli pro svůj produkt trh v Kanadě, kde byl od začátku velmi žádaný, zejména mezi velkou italskou exilovou komunitou.

Měkčí, vyváženější amarony - díky upravenému výrobnímu procesu

Mnoho znalců vína má, alespoň zpočátku, také potíže s Amaronem. Toto víno je těžké a masivní, bohaté na třísloviny a zároveň sladké a hořké v dochuti. Po fermentaci se Amarony nechají zrát v dubových sudech po dobu nejméně dvou, často však až šesti let. Některé z nich lze v lahvi skladovat po celá desetiletí. Dobré amarony mají krémovou strukturu a komplexní vůni, ve které vstupují do hry ovocné, kořenící, tabákové nebo čokoládové tóny. Naopak nižší kvality jsou silně tříslové a alkoholické.

Mladší generace výrobců Amarone se především rozhodla upravit výrobní proces: bobule jsou ve vlastní šťávě nějakou dobu před zahájením alkoholové fermentace, jejich aroma je jemně a pečlivě extrahováno. Odpadají silné fyzické pohyby rmutu během fermentace a víno zraje v sudech ze slovinského dubu, které téměř nevydávají vanilkovou vůni a pojmou až 5 000 litrů. Takto vyrobené amarony vykazují vyšší intenzitu ovoce a jemnější strukturu taninu. Ačkoli jsou také složité a kořeněné, vypadají měkčí, plnější a vyváženější než tradičně vyráběné Amarone.

Wissenswertes zu Amarone
Amarone - was ist das?
Amarone ist ein trockener Rotwein, der aus getrockneten Trauben gekeltert wird, wodurch er konzentrierte Inhaltsstoffe und Aromen bildet. Amarone stammt aus der italienischen Weinregion Valpolicella Classico bei Venedig und wird ausschließlich aus den Rebsorten Corvina, Molinara, Rondinella und Corvino Veronese gewonnen.
Wie schmeckt Amarone?
Amarone della Valpolicella Weine zeichnen sich in erster Linie durch ihren extrakthaltigen und tiefdunklen Körper aus. Der Geschmack verinnerlicht deutliche Aromen nach Trockenfrüchten sowie Schwarzkirschen, Brombeeren und Maulbeeren. Die Nähe zum Mittelmeer schenkt dem Amarone einen Hauch mediterraner Kräuter.
Wie entsteht Amarone?
Das Geheimnis für die starke Aroma- und Inhaltsstoffkonzentration liegt in dem Verfahren Appassimento. Erstklassiges Traubengut wird auf gut durchlüfteten Dachböden auf Stroh- oder Holzgittern ausgelegt und 2 bis 4 Monate getrocknet. Dadurch verlieren die Trauben Wasser, aber mehren fruchteigenen Zucker und Extraktstoffe. Damit die Trauben nicht faulen, werden sie aufwendig gedreht und umsortiert, bis die Trauben nahezu zu Rosinen geworden sind. Dasselbe Verfahren wird auch für den Recioto Süßwein genutzt, wobei der Edelschimmel Botrytis die Hauptrolle spielt. Amarone hingegen muss zwingend davor geschützt werden, dieser Aufwand spiegelt sich auch deutlich im Preis wider.
Warum ist Amarone so teuer?
Neben dem besten Traubengut, das an sich schon hohen Aufwand mit sich bringt, ist es das Appassimento-Verfahren, dass viele Arbeitsstunden und Fürsorge abverlangt. Diese Arbeit, vom Weinberg über den Dachboden bis zum fertig gekelterten und gereiften Wein, lassen sich die Winzer auch gut bezahlen. Die Nachfrage an Amarone Wein tut ihr Übriges, sodass der Wein aus den Valpolicella Weinbergen meist nicht unter 20 € zu bekommen ist. Nach oben ist der Preis für Amarone hingegen offen.
Woher kommt der Amarone?
Amarone stammt aus der Weinregion Valpolicella Classico in der Region Venetien. Die Trauben stammen somit ausschließlich aus den Weinbergen hiesiger Gemeinden, beispielsweise Negrar, Fumane, Dolcè, Lavagno und Marano.
Welche Speisen passen zu Amarone?
Der kraftvolle Amarone eignet sich zu genauso kräftigen Speisen, wie rotem Fleisch, Wild und lang gereiftem Käse à la Parmesan, Pecorino und Gorgonzola. Deftig wird es mit Schmorbraten, Steak mit Pfeffersauce und Lammragout mit Kichererbsen. Amarone ist auch zum Abschluss eines reichen Mahls ein gern gesehener Begleiter.
Welcher Käse passt zu Amarone?
Pecorino, Parmesan und Gorgonzola - alle lang gereiften Käsesorten passen zum Amarone.
Welches Glas für Amarone?
Ein Bordeauxglas, bauchig und voluminös, entfaltet alle Aromen eines Amarone in Perfektion.
Wie lange kann man Amarone lagern?
Guter Amarone della Valpolicella Wein hat eine gute Lagerfähigkeit und lässt sich problemlos bis zu 20 Jahre und länger an einem dunklen, temperaturbeständigen und kühlen Ort lagern. Eine geöffnete Flasche Amarone ist je nach Füllstand bis zu 5 Tage haltbar. Dafür stellt man die Flasche verschlossen in den Kühlschrank.
NAHORU